Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Akcije Katalog Lokacije i kontakt
15.09.2020.
Kompozitni pod - DEKING

ŠTA JE KOMPOZITNI DEKING I OD ČEGA JE SASTAVLJEN?

 

Kompozitni deking je izrađen od kombinacije vlakana nove i reciklirane plastike. Neki podovi su u potpunosti od polivinila. U kombinaciji sa bojenim elementima i zaštitnim aditivima, kao rezultat se dobija proizvod u obliku daske koji je teži od komada pravog drveta iste veličine. Kompozitni podovi su otporni na savijanje i neće truliti. Svakako su bolji od ostalih podnih podloga jer trpe velike temperaturne oscilacije I vremenske prilike. Ne puca I ne kliza se. Vodootporan je. Može se desiti da tokom vremena, pod izbledi, usled izloženosti jakom suncu, i dobije sivu nijansu. Postoje dva osnovna tipa poda: čvrsti i šuplji. Čvrsti deking podovi su teži, izgledaju prirodnije, ali su osetljivi na temperaturna kolebanja. Šuplji deking podovi su jeftiniji ali zahtevaju veću brigu  pre postavljanja kako bi se sprečila eventualna oštećenja. Zato je veoma važno da pratite uputstva prilikom instaliranja podova od kompozitnih materijala.

 

NA ŠTA JE POTREBNO OBRATITI PAŽNJU?

Toplotna ekspanzija je uvek nešto na šta treba obratiti posebno pažnju jer se kompozitni podovi sastoje od plastike. Većina klimatskih temperatura varira iz leta u zimu pa  može doći do problema tj izvijanja dasaka I to samo ukoliko nisu profesionalno postavljeni. Kompozitni podovi su manje stabilni od drveta, tako da teže da rastu i smanjuju se preko dužine daske pri zagrevanju I hlađenju. Pravilno postavljen razmak će omogućiti kretanje bez izvijanja. Neki kompozitni materijali dizajnirani su brodski, tako da se instalacija postavlja sa skrivenim spojevima. Ovaj klip sistem koji ćemo prikazati, obično se postavlja u okviru daske bočno I spojen je sa svakom gredom tj rešetkom koja se nalazi ispod dasaka kao mreža za postavljanje kompozitnog poda.

 

PRIPREMA

Premeriti kvadraturu I izračunati trošak.Obezbediti ravnu I čvrstu podlogu za postavku rešetke na koju se kasnije instaliraju ploče. Preporuka je betonska ravna površina, može biti metalna ali mora se koristiti original podkonstrukcija.

 

 

Specifikacije

 

*Materijal:

Deking ploče

Grede 50x30mm

Klipse sa šrafovima

Čepovi

Završeci

Deking lajsna

 

*Alat:

Akumulatorska bušilica

Vinkla

Gumeni čekić

Cirkular

Metar

Libela

Dodatni alati po potrebi

 

POSTAVLJANJE

 

Postavljanje podkonstrukcije

 

Podkonstrukcija se postavlja u vidu rešetke (deking grede) na rastojanju od 400mm (slika 1). Ukoliko se postavlja na beton potrebno je ankerisati grede. Bilo gde da se postavlja potrebno je učvrstiti grede za podlogu kako čitava konstrukcija ne bi “šetala” ili kako ne bi došlo do oštećenja I pucanja.

 

1

 

Postavljanje ploča

 

Prethodno pravilno izmerene I isečene deking ploče ređati tako da se ostavi dovoljno bočnog prostora cc 5-10mm, da ukoliko dođe do ekspanzije material može da “diše” (slika 2). Spajanje ploča se vrši klipsama, a klipse se ušrafljuju u podkontrukciju na svaku od greda sa svake strane, izuzev poslednjih bočnih (slika 3). Ređanje se nastavlja u nizu istim načinom I redom. Kada su postavljene sve ploče na krajeve ploča preporuka je ubaciti čepove tj. završetke kako ne bi ulazila prašina I vlaga (slika 4). Za dekoraciju može se koristiti deking lajsna za pokrivanje nepravilnosti 50x10x2000mm

 

2

 

3

 

4

 

NAPOMENA

 

Važno je napomenuti da se poslednja daska ne seče po dužini zbog svoje elastičnosti I čvrstine jer je daska najjača na rubovima. Ukoliko ste prinuđenji da ipak sečete, vodite računa o čvrstini daske.

 

ODRŽAVANJE

Kompozitni deking može biti izrađen u različitim bojama,najčešće su to antracit, tikovina I čokolada, pa je nepotrebno dodatno bojenje, jer je pigmentacija naneta još u procesu proizvodnje. Zapamtite da ukoliko se odlučite za jednu boju, a kasnije poželite pod u drugoj nije moguće da ga jednostavno prefarbate. Dakle, birajte pažljivo. Razmišljajte unapred I kada je u pitanju drenaža tla na kojoj je postavljena kontrukcija. Dugogodišnje nakupljanje vode I zadržavanje vlage može u kasnijem periodu izazvati oštećenja na gredama ili pločama. Takođe, povremeno je potrebno da se zarezi na pločama očiste od prašine I ostataka nakupljene prljavštine. To možete lako ukloniti četkom I vodom. U poslednje vreme na tržištu su se pojavila sredstva za premazivanje I zaštitu kombinovanog materijala od kakvog je napravljen kompozitni deking.

 

ZAKLJUČAK

Izuzetan kvalitet, perfektnog dizajna, smislene I dobro postavljene konstrukcije, daće vam dugotrajan I istrajan prostor sa kojim možete biti sigurni da ste dobro investirali.

 

 

Linkovi:

Deking ploče | Uradi Sam Doo